• Arama
  • Hakkımızda

• Nasıl bir makina almalı?

Yetkili: Admin, killers, adobem, bAbA_aLi, rkalkan

Nasıl bir makina almalı?

İleti byshake 23:21 03-Ekim-2006

1 yıldır aiırı merak saldığım fotoğrafçılık konusunda artık bir başlangıç yapmak ve kendi makinamı almak istiyorum elime.. Ancak yeteri kadar bilgiye sahip değilim.. Başlangıçta amatör bir makinayla mı başlamak yoksa son teknoloji kaliteli bir makina mı almak gerekli? Özellikle doğa ve hayvan üzerine çalışmaları çok seviyorum.. Ama bunlardan önce gelen birşey var ki o da kendi izlenimim ve kendi yakaldığım açılarla basit bir objeyi farklı kılabilmek..

Bu amaçlarıma ulaşabilmek için şu anda kullanabileceğim tavsiye edebileceğiniz en iyi fotoğraf makinesi hangisidir?

Ve bir de eğer bilginiz varsa bazı kareler var ki sadece siyah ve beyaz tonları kabul ediyor.. yani dijital makinacılık dışında hem siyah beyaz eski makinalardan hem de yine dijital olmayan renkli makinalar (ışık,netlik vs. ayarları kendim yapabileceğim dozda makinalar.bazen bir resmi bulanık veya karanlık göstermek o resmi çok daha güzel kılabiliyor :)) hakkında bilginize sığınıyorum.. ve bunlardan da alabileceğim türden neler bulabilirim..

şimdiden çok teşekkürler..
    byshake
    Kayıtlı Üye
    Kayıtlı Üye

İleti rkalkan 16:23 04-Ekim-2006

Detaylı olarak da fotoğrfçılığını geliştirmek için Digital SLR almanı öneririm. Bütçen uygun değğilse eğer, manuel kullanıma uygun amatör makinelerle başlangıç yapıp , sonra SLR ye geçiş yapabilirsin. SLR ürünlerdeki sensörün büyük olması, çeşitli amaölar için lens seçenekleri, düşük noise değerleri ile her zaman daha iyi sonuç almanı sağlayacaktır.
    Bütçeni ve öncelikli çekim amacını yazarsan ürün önerisinde bulunabilirim.
    Dturk.Com
    Dijital Teknoloji ve Donanım Forumları
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti byshake 09:11 05-Ekim-2006

fotoğrafçılığı seviyorum ve bu alanda çok profesyonel olmayı düşünmüyorum işin aslı.. ama amatörde kalmak istemiyorum.. yani doyurucu nitelikte fotoğraflar çekmek amacım..

Biraz daha açık konuşmak gerekirse, el yapımı ürünlerin sabit duruşlarını karelemek yerine daha çok, kareye alacağım herhangi bir şeyi daha farklı kılmak..

bir makina alabilecek güce sahibim ama yine de fazla değil.. başta amatör mü başlamalı yoksa hemen en iyisinden bir makina alıp öyle mi başlamalı sorunun büyük bir kısmı burada?
    byshake
    Kayıtlı Üye
    Kayıtlı Üye

İleti rkalkan 09:36 05-Ekim-2006

Kısaca amatör ve profesyonel ürünlerle neler yapıp yapamayacağını özetliyeyim.
    Amatör ürünlerle veya yarı profesyonel ürünlerle, hemen hemen tüm manuel ayarları yapman ve daha fazla efekt elde etmen mümkün. Manuel çekim asa ayarları, renk vb efektler. Fakat amatör ürünlerin CCD (fotoğraf filminin yerine kullanılan algılayıcı sensör) boyutları profesyonel ürünlerden daha küçük olduğu için şu eksileri vardır.

1- Yüksek ASA çalışmalarında kirlilik
    2- Renk geçişlerinde bozukluklar bu lense bağlı olarak da değişir.
    3- Alan derinliği kontrolu nerde ise mümkün değildir. (yani arka planı veya bir başka yeri flulaştırmak mümkün değildir.)

Yine amatör gruptaki ürünlerde lens değişimi olmadığı için alacağınız ürünün üzerindeki lense ile sınırlısnızdır. Bunun eksileri

1- Yüksek zoom oranına sahip bir ürün alısanız geniç açı seçeneği olmaz
    2- Yine yüksek zoom değerine sahip ürün alırsanız f değeri (diyafram değeri) çok açık olmayacaktır.
    3- En kısık diyafram değeri genelde 11 ile sınırlıdır. ( bazı ürümlerde bu yazılım yolu ile de artırılır fakat verimli olmaz)
    4- Lens kalitesi diyafram, geniş açı vb özellikler ürüne extra adoptör uygulansa bile çok sağlıklı olmaz.

Tabi bunlara ek olarak amatör gruptaki ürünler Digital SLR modellere göre oldukça yavaş netleme ve çekim hızlarına sahiptir.
    Fakat bu ürünler çok şık tasarımları ve yapıları itibari ile her zman gömlek cebinize dahi sığabilecek yapıda bulunabilmekte

Digital SLR ürünlerde sensör boyutları filme yakın büyüklükte, (Hatta birebir film boyutunda örn:Canon EOS 1ds, EOS 5d üretilebilmekte) olduğu için alan derinliği renk geçişleri, noise oranları açısından çok daha kaliteli fotoğraf üretebilmektedirler.
    Lens olarak makrodan teleye geniş açıya kadar nerde ise yuzlu adetlerle lens seçenekleri bulunmaktadır.
    Efekt, hız, manuel kullanım, sensör temizleme özellikleri bugun satılan çoğu DSLR üründe standart haline gelmiştir.

Benim önerim eğer 1000 EURo civarı bir bütçe ayırma şansın varsa Digital SLR alman.
    Eğer bu çok bir yatırım gibi duruyor ise Filmli yani analog SLR almanı tavsiye ederim. Digital SLR lerden sonra analog SLR lerin fiyatları oldukça düştü. Hatta 2. el bir SLR alarak da başlayabilirsin.

Digital SLR
    Dturk.Com
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti byshake 22:37 05-Ekim-2006

hımm.. ol zeman amatör seviyede olmama rağmen yine de profesyonel bir makina ile başlamak yararlı olur sanırım..

Peki Canon EOS 30D dijital SLR gibi 8mp'lik bir makina mı almalı yoksa Canon PowerShot G7 gibi 10 mp'lik daha ucuz bir makina mı almalı.. Geniş bir doğa çalışmasında 2.si daha fazla netlik verecektir.. Ama diğer özellikleriyle de kıyasladığımızda ilki daha fazla göze batıyor.. Ve ya başka bir makina? En iyi seçimi nasıl yapmalı?

--------------------
    kusura bakma yoruyorum ama biraz hassas davranıyorum bu konuda..çünkü amatörlüğün biraz daha üstünde düşünüyorum daha öncede söylediim gibi..
    byshake
    Kayıtlı Üye
    Kayıtlı Üye

İleti rkalkan 09:20 06-Ekim-2006

Yo bence megapixel bağımlı kalmak oldukça yanlış
    3 megapixel ir makıne ıle doğpru fotograf cekmek 20 megapixelli bir back makinadan bile daha ıyı sonuc verebılır
    g7 oldukca iyi bir yarı profesyonel urun fakat genıs acısı dardır.
    yıne 8 megapixelli bir SLR ondan cok daha ıı sonuc cıkartır.
    EOS 30D yerine EOS 300D ya da EOS 400 D tavsiye ederim . EOS 30 D ile çekim aşamalarında ve sensör yapılarında cok fazla fark olmamakla beraber 30d cok daha seri ve dayanıklı materyallerden üretilmiştir. Amatör bir kullanıcının 30D nın bu artılarına ıhtıyacı oldugunu dusunmuyorum
    Dturk.Com
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti byshake 17:45 06-Ekim-2006

diyorsun ki yani EOS 300D al, işi bitir..

tavsiye edebileceklerin içerisinde en iyisi bu diyorsun yani?
    byshake
    Kayıtlı Üye
    Kayıtlı Üye

İleti rkalkan 08:33 07-Ekim-2006

Ya Nikon D70 yada Canon 300D, 350D Ocak ayına kadar vaktin varsa 10 megapixel olan 400D modeli geliyor ve bu vesile ilede SLR fiyatları bir miktar daha geriler
    Dturk.Com
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti rkalkan 17:27 10-Ekim-2006

yani EOS 300D güzel bir seçim olur . Fakat bilfiğim kadarı ile şu aralar piayasada yok yerine EOS 350 D var, diğer bir alternatifde Nikon D70 olabilir.
    Dturk.Com
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti byshake 20:40 10-Ekim-2006

D70'i gözüme kestirmiştim ufaktan aslında ama baya bir karışık yapısı varmış.. neyse biraz araştırma ile hallederim.. keşke şunu alsaydım demek istemiyorum herhangi bir makina aldıktan sınra..
    byshake
    Kayıtlı Üye
    Kayıtlı Üye

İleti rkalkan 20:59 10-Ekim-2006

Canon EOS 350 D veya Nikon D70 ikilisi sürekli rekabette ve biribirine eşdeğer niteliklerde ürünler. Hangisi tercih edersen et memun kalacaksın.
    Fakat fotoğrafçılar Canoncular ve Nikoncular olarak 2 ye ayrılır. Çünkü her iki markanın da bir karakteri var
    Mesala nikon daha keskin ve contrast fotoğraf verir duyumu yaygın iken Canon daha yumuşak ve doğal renkler verir duyumu vardır.
    Bunun dışında bir de bu 2 markanın objektif, flaş vb. aksesuarları birbiri ile uymlu olmadığı için genellikle ilk tercihin gelecek de de kullanacağın marka olacaktır.
    Dturk.Com
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti byshake 09:19 11-Ekim-2006

geniş çaplı bir araştırma yapmanın zamanı geldi..

sanırım dediğin gibi ocak ayını bekleyeceğim..Herşey için sağol..

Makinamı alır almaz çektiğim karelerindeğerlendirmesini de yaparız..
    byshake
    Kayıtlı Üye
    Kayıtlı Üye

Digital Fotoğrafçılık Eğitimi

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir