• Arama
  • Hakkımızda

• Yardımınıza ihtiyacım var! Hemde çook!

Yetkili: Admin, killers, adobem, bAbA_aLi, rkalkan

Yardımınıza ihtiyacım var! Hemde çook!

İleti alperxxx 23:22 12-Şubat-2007

Herkese merhaba,

Bir kaç gündür fotoğrafçılıkla aşırı derecede ilgilenmeye başladım, neden oldu nasıl oldu bilmiyorum ama acayip bi heveslendim bu işe. Yalnız gelecek vaat eden amatör bir fotoğrafçı olarak:)) çeşitli forumlardan, sitelerden öğrendiğim bilgiler ışığında kendi aklımca bazı kriterler oluşturdum ve yaklaşık 30 tane kadar her markadan dijital fotograf makinesi buldum, bunları yine kendimce eleyerek sayılarını 11 e kadar düşürdüm, ancak bundan sonrasını tecrübesi olan, daha profesyonel arkadaşların yardımıyla yaparsam daha iyi olur diye düşünüyorum ve yardımlarınızı istirham ediyorum.

Makineler ise şunlar: Canon ixus 60 veya 65, Nikon p4, s5 veya s6, Sony w50, w70, w100 veya t10 ve samsung nv3. (Aslında hepsinin tüm özelliklerini karşılaştırmak için exelde tablo hazırlamıştım ama xls uzantılı dosya yüklenmediği için buraya koyamadım, başka bir şekilde koyabilirsem lütfen söyleyin)

Öğrenmek istediğim ve kafama takılan sorular ise şunlar;

1-Maksimum çözünürlükte mesela 2816 x 2112 (2816 neyi 2112 neyi ifade ediyor)

2-Düşük çözünürlükte mesela t10 640x480 iken w50 : 2048 x 1536, 1920 x 1080, 1632 x 1224, 640 x 480 bunun anlamı nedir?

3-Bir kaç günlük fotoğrafçılık hayatımda öğrendiğim engiin tecrübeler sonunda iso oranının yüksek olmasının önemli olduğunu kavradım (inşallah doğru kavramışımdır) ancak nikon'ların iso oranlarının neden 400 olduğunu pek anlayamadım (nikon'da karar verememin nedenide bu zaten) bu konuyu biraz açarsanız sevinirim,

4-Biliyorum sıkıldınız ama az kaldı lütfen biraz daha gayret edin,

5-Beyaz ayarının manuel veya otomatik olması ne kadar önemli, her ne kadar amatör de olsam daha kaliteli resimler çekmek isterim, manuel veya otomatik resimlerimi ne kadar etkiler.

6-2.5" 115.000 pixel ekran ile 2.5" 230.000 pixel ekran görüntüsü arasındaki farkı görebileceğim herhangi bir resim,site...var mı? Bu fark sizce ne kadar önemli?

Makineyi kullanma amacım ise öncelikle makro çekimler, sonra arkadaş, aile... ve manzara yani genel olarak her tür resim çekmek istiyorum, ayrıca her an yanımda taşıyabileceğim ufak,küçük bir şey olsun istiyorum (bu istediklerimin ne kadarı mümkün emin değilim ama hayırlısı)

Bunların haricinde sizinde tavsiye edebileceğiniz başka makine varsa (dijital lütfen) çok memnun olurum.

Ayrıca tüm bu sorularımı cevaplamaya çalışan arkadaşlara şimdiden en derin sevgi ve saygılarımı sunarım...
    alperxxx

merhaba

İleti rkalkan 10:35 13-Şubat-2007

Merhaba Alper
    Makine seçimi yaparken istediğin özellikler de göz önünde bulundurulduğunda manuel çekim dediğimiz , enstantene ve diyafram ayarlarını senin de girebileceğin özellikte bir ürün öneririm.
    Hem çok küçük, hem çok şık ürünlerde manuel çekim seçeneği olmaz ya da kısıtlıdır.

1. Maksimum çözünürlük fotoğrafın ne kadar net ve büyük ebatta basılabileceği ile ilgili bir kıstasdır denilebilir.
    Fakat her zaman bu ilk seçim kriteri olmamalıdır. Fotoğraf makinesinin CCD denilen film yerine geçen algılayıcı ünitesinin çözünürlüğü bu pixel sayısını verir. Her zaman bu rakamlar doğru verilmez (Örnek : Ucuz ürünlerin CCD leri genelde 3 Megapixel iken ürünün üzerine 5 megapixel yazılabilir. Bu da interpolasyon denilen yazılım ile pixel çoğaltma yöntemidir ve başarılı değildir.)
    Bir diğer CCD unsuru ise CCD ünitesinin ne kadar büyük olduğudur. Digital fotoğraf ürünlerinde, eski filmli ürünler gibi standart bir film boyutu yoktur. Her ürün farklı CCD büyüklüklerine sahiptir ki böylece daha kiçik CCD si olan ürünler ile daha küçük fotoğraf makineleri yapılabilir. CCD ne kadar büyük olursa o kadar ışığı iyi algılar ve temiz fotoğtaf üretir. Bir fotoğraf makinesinin CCD sinin ne kadar büyük olduğunu anlamak için en basit yol makinenin önündeki lensin çapına bakmaktır. Lensin çapı ne kadar büyükse CCD de o kadar büyük anlamına gelir.

2. Düşük ve yüksek çözünürlük o ürün ile küçük ve büyük fotoğraf ebatlarını belirler. Yüksek çözünürlükte daha net ve daha büyük ebatta basılabilir fotoğraflar çekilebilir. Ama o kadar da büyük dosyalar oluşur. Düşük çözünürlükte ise tam tersi geçerlidir.

3. ISO yani ASA CCD nin ışığa karşı olan duyarlılığıdır. Bu konuda eski filmli ürünler den çok farklılık gösterir. Farklı markaların 100 ASA değeri birbirinden çok farklı sonuçlar vermektedir. Açmak gerekirse fazla ışıklı ortamlarda düşük ASA karanlık loş ortamlarda Yüksek ASA değerleri ile iyi sonuçlar alınabilir. Fakat ASA değeri yükseldikçe karanlık ortamlarda karanlık değilde aydınlık fotoğraflar alınmaya başlanır ve aynı zamanda da kirlilik (noise) başlar. Yani fotoğrafın üzerinde bir kumlaşma tabakası oluşur.

4. :) Ediyorum.

5. Digital fotoğraf makineleri ortamın AWB (otomatik beyaz ayarı) denilen bir özellik ile renk ayarı yapar. Ortamdaki renk faktörleri örneğin florasan lamba, günbatımı gün ışığı gibi kriterler fotoğrafın rengini olumlu veya olmusuz değiştirmektedir. Bu değişiklikleri kontrol altında tutmak için digital ürünler ortamın renk ısı değerini (kelvin) belirleyip kendine özgü bir değer ile değiştirmektedir. Bu değerler ürünün marka ve modeline göre de değişiklik gösterir. Sonuç olarak çektiğiniz fotoğrafları bilgisayarınızda sizde renk müdalasinde bulunabilir veya bir fotoğraf laboratuarına ****ürdüğünüzde orada baskı esnasında size sormadan renk müdahalesinde bulunacaklardır.

6. 2.5" rakamı arkadaki LCD ekranın büyüklüğünü, 115.000 veya 230.000 pixel rakamı da LCD ekranın ne kadar, keskin ve net görüntüleme yapacağını belirtir. Bu rakam ne kadar yüksek ise o kadar net görünecektir. Bu fark detaylı çekimlerin dışında pek de önemli bir faktör değildir.

Önerebileceğim ürünler arasında
    Canon Powershot , A530, A700, A710 gibi modelleri
    Nikon Coolpix , P4, L1 modelleri
    Sony de ise pek önerebileceğim kompakt ürün yok nerede ise çünkü manuel ayarları zayıf
    Panosonic de ise örnek olarak DMC-LZ5 modeli olabilir.
    Bu saydığım ürünler çözünürlük, optik zoom, ASA vb. kriterlerde birbirinde farklı olmalarına karşın yüksek kaliteli fotoğraflar, makro çekim ve manuel kullanım özelliklerine sahiptir.
    Dturk.Com
    Dijital Teknoloji ve Donanım Forumları
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti alperxxx 19:54 13-Şubat-2007

Hocam gerçekten çok teşekkür ederim, ellerine sağlık, zamanınıda aldı biliyorum ama çok yardımcı oldun saol.

Önerdiğin makineleri inceledim ama sanırım benim için biraz fazla kalınlar, yani ben cep telefonu gibi her an yanımda olsun, ceketimin cebinde dursun istiyorum. Ben kendi tercihlerimi yaparken en fazla 30-32mm kalınlığı kriter aldım.

Bu arada benim seçtiğim modellerle ilgili hiç yorum yapmamandan, "senin yaptığın seçim bu kadar olur zaten" :(( gibi bir anlam çıkarmalımıyım sence?

Kolay gelsin,saygılar...
    alperxxx

İleti rkalkan 23:02 13-Şubat-2007

Yanlış anlama o şekilde bir anlamı yok yazdıklarımın. Fakat seçim yaparken amatör olarak sadece bas ve çek tarzı bir ürün mü yoksa manuel de ayarlar olsun kendimi geliştireyim tarzı bir ürünmü düşünüyorsun ?
    Bu işin can alıcı noktası da bu
    Kredi kartı buyukluğundeki ürünler, lens çapı, CCD büyüklüğü açısından diğer ürünlerden zayıf olmakla beraber daha çok bas ve çek manuel ayarlardan çok ürününü şıklığı ile öne çıkarlar.
    Şunu da belirtmemde fayda var IXUS 700 ve IXUS65 gıbı urunler çok da ince sayılmazlar. Dizaynları ile ince görünümlü imiş hissi verir.
    Burda tercih sana kalıyor. Aslına bakarsan önerdiğim Nikon lar oldukça ince ve kullanışlı incelemeni öneririm.
    Dturk.Com
    Dijital Teknoloji ve Donanım Forumları
    Kullanıcı avatarı
    rkalkan
    Forum Yöneticisi
    Forum Yöneticisi

İleti alperxxx 00:16 14-Şubat-2007

Yok hocam tabiki yanlış anlamıyorum. Lütfen sen yazmaya devam et...

Aslında alıcağım ürünü öncelikle devamlı yanımda taşıyabilmeliyim diyorum, bu yüzden küçük, ince olanları düşünüyorum. Daha sonra çevremdeki kişilerin,arkadaş,aile fotoğrafları, daha sonra da mesela kol saati,cep telefonu veya bunlar gibi küçük eşyaları falan kaliteli ve en ince ayrıntılarıyla çekmek, son olarakta manzara fotoğrafları diyebilirim. Unutmadan birde hareket halinde falan bulanık çıkmasın.

Yaa asıl istediğim bu resimleri çekip bilgisayara aktarıp baktığımda veya tab ettirdiğimde, net ve kaliteli fotolar görmek. Yani bi yerde o kadar parayı verip resimleri çektiğimde solgun,belirsiz veya bunun gibi şeyler görürsem hem canım sıkılır hemde soğurum fotoğraf çekmekten.

Bunun içinde forumlardan az da olsa öğrendiğim kadarıyla tamamen otomatik ve ditital değilde, işte en azından beyaz ayarı falan manuel olan, çözünürlüğü beni tatmin edecek düzeyde bi makine arıyorum.

Hocam bu arada saat 00:15 sanırım konuyuda tam toplayamıyorum kusura bakma, bu kadar da yazdım artık boşa gitmesin diye gönderiyorum yazıyı.
    alperxxx

Re:

İleti peliin 07:28 26-Ocak-2008

merabalar bende tam olarak sizin yazdığınız özelliklerden kaynaklı foto.mak. alcağım ama aynı sizin gibi bi türlü karar veremedim acaba siz ne aldınız ne kullanıyousunuz v e memnunmusunuz:) kopya çekcem sizdende o yüzden soruyorum:) banada yardımcı olursanız sevinirim zira hala karar veremedim:(
    alperxxx yazdı:Yok hocam tabiki yanlış anlamıyorum. Lütfen sen yazmaya devam et...

Aslında alıcağım ürünü öncelikle devamlı yanımda taşıyabilmeliyim diyorum, bu yüzden küçük, ince olanları düşünüyorum. Daha sonra çevremdeki kişilerin,arkadaş,aile fotoğrafları, daha sonra da mesela kol saati,cep telefonu veya bunlar gibi küçük eşyaları falan kaliteli ve en ince ayrıntılarıyla çekmek, son olarakta manzara fotoğrafları diyebilirim. Unutmadan birde hareket halinde falan bulanık çıkmasın.

Yaa asıl istediğim bu resimleri çekip bilgisayara aktarıp baktığımda veya tab ettirdiğimde, net ve kaliteli fotolar görmek. Yani bi yerde o kadar parayı verip resimleri çektiğimde solgun,belirsiz veya bunun gibi şeyler görürsem hem canım sıkılır hemde soğurum fotoğraf çekmekten.

Bunun içinde forumlardan az da olsa öğrendiğim kadarıyla tamamen otomatik ve ditital değilde, işte en azından beyaz ayarı falan manuel olan, çözünürlüğü beni tatmin edecek düzeyde bi makine arıyorum.

Hocam bu arada saat 00:15 sanırım konuyuda tam toplayamıyorum kusura bakma, bu kadar da yazdım artık boşa gitmesin diye gönderiyorum yazıyı.
    peliin

Dijital Fotoğraf Makineleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir